Frigjørings- og veterandagen

Frigjørings- og veterandagen

Publisert av Ove Andreas Austrud den 14.05.20.

I går markerte vi Frigjørings- og veterandagen i Kristiansand. Det ble et fantastisk opplegg i regi av Kristiansand kommune, godt regissert av Tore Løvland som er rådgiver og arrangementskoordinator i Kristiansand kommune. Vi i NVIO avd. Kristiansand, og alle veteraner i vår kommune, vil takke Tore Løvland for den innsatsen han har lagt ned for at 75 års markeringen av frigjøringen skulle bli et flott og verdig arrangement. Da regjeringen innførte strenge smittevernstiltak grunnet koronaviruset, ble vi nødt til å tenke nytt.

Løsningen ble at Fædrelandsvennen skulle dekke salutten og kransenedleggelser rundt i kommunen og dette ble så streamet direkte fra avisens hjemmeside, og så skulle Kristiansand kommune streame fra Veteranmonumentet direkte på Facebook og kommunens egen hjemmeside.

Det ble et verdig arrangement. Dagen begynte med ulike kransenedleggelser og salutt fra Lasaretthøyden på Odderøya. Her ble det også gjort intervju med ulike personer som, bl.a. Odd Helge Olsen og Knut Mæsel. Veteraner fra NVIO, offiserer fra Luftforsvarets Skolesenter på Kjevik, Tore Løvland og representanter fra NROF la ned kransene på de ulike krigsminnesmerkene.

Kl. 17:00 fortsatte markeringen ved Veteranmonumentet i Tresse. Tore Løvland var dagens toastmaster og guidet oss gjennom programmet med stø hånd. Dagens taler var Kristiansands ordfører, Jan Oddvar Skisland, som hadde en flott tale, med mye fokus på krigsseilerne og deres innsats under krigen, samt at han på en fin måte trakk linjen frem til veteranene som har gjort internasjonal tjeneste på vegne av Norge fra 1947 og frem til i dag.

Ordfører Jan Oddvar Skisland la ned krans på vegne av kommunen. Jonny Hansen spilte Amazing Grace på sekkepipe. Det hele ble avsluttet med tre skudd fra Christanssands Artillerie Compganie. Agdesiden Veterankompani stilte med flaggborg. Til stede var det 50 personer, både veteraner, pårørende og andre som ønsket å markere 8. mai.

Fra Arkivet, var det laget en musikkvideo som også ble sendt ut digitalt, og her ble det også lagt ned krans på minnesmerket over motstandsmenn som falt i kampen mot nazismen

Igjen vil vi rette en stor takk til Kristiansand kommune, som sørget for at vi fikk denne flotte dagen. Stor takk til Fædrelandsvennen som bidro med streaming av salutten tidligere på dagen, takk til Arkivet freds- og menneskerettssenter. Vi i NVIO avd. Kristiansand vil også rette en stor takk til Odd Helge Olsen som har koordinert og satt sammen programmet for selve veterandagen. Du har gjort en knallbra jobb. Takk til alle veteraner som har stilt opp på kransenedleggelser og flaggborg, takk til militært personell som har bistått og takk til NROF som har bidratt.